Livefarmi
  • Etusivu
  • UUTISET
  • KANALA
  • TALLI
  • ELÄINVIERAILUT
  • EMÄNNÄN PALSTA
  • ISÄNNÄN PALSTA
  • OTA YHTEYTTÄ

Emännän juorut

Blogi emännän ja farmin touhuista

Mietinnässä kesäkanala?

3/28/2020

0 Comments

 
Picture
Minulta monesti kysytään vinkkejä pienen pihakanalan pitoon. Monilla ei välttämättä olekaan aikeena edes pitää kanoja ympärivuotisesti, vaan haaveissa siintäisi vaikka sellainen pikkuinen kesäkanala, josta voisi hakea munia omaan käyttöön ja tutkia kanojen touhuja perheen kanssa pihapiirissä.
Picture
Kanojen, kuten muidenkin kotieläinten pitäjän tulee rekisteröityä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Myös pitopaikka, jossa eläimiä pidetään, tulee rekisteröidä. Tämä koskee myös vain muutaman kesäkanan pitäjää tai kesäkanojen vuokraustakin. Loppujen lopuksi ilmoittautuminen rekistereihin on helppoa tehdä verkossa ja lisätietoja saa oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta puhelimitse tai verkossa.
Mahdollisten naapureiden kanssa kannattaa myös sopia kanalan tulosta omille kulmille etukäteen. Varsinkin jos kanalaan on tarkoitus ottaa kukko, kannattaa kuuloetäisyydellä olevat naapurit käydä etukäteen haastattelemassa asiasta. Useimmat eivät ehkä halua heräillä kukonlaulun aikaan turhan päiten.
Picture
Kanalan pito onnistuu mainiosti myös ilman kukkoa, mutta kukosta on kanalassa myös paljon hyötyä. Tipujen saamiseksi kukko tietenkin on välttämätön, mutta kanat munivat kyllä ahkerasti ilman kukkoakin. Tavallisesti kanat munivat noin yhden munan vuorokaudessa kukin, mutta munintataukojakin on.
Monesti kunnollinen johtajakukko kanalaumassa myös tuo järjestystä ja turvaa laumaan sekä rauhoittaa kanoja niiden vaikkapa hätääntyessä tai jonkin epäselvyyden ilmaantuessa hierarkiaan.
Puhutaan, että hyvän johtajakukon luonteenpiirteet periytyvät sen poikiin, joten hyvästä kukosta saakin yleensä hyviä kukkoja, kun taas agressiiviset ominaisuudet saattavat periytyä myös. Ihmisille tai muutoin turhan päiten agressiotaan osoittavasta kukosta kannattaa harvoin jatkaa sukulinjaa.
Picture
Jos kanalassa olosuhteet ovat suotuisat ja kanoilla on hautomisrauha, saattaa joku kana kanalassa aloittaa tipujen haudonnan. Aina näis ei tapahdu tai munat on ehditty kerätä pois välillä ja munia voidaankin hyvin hautoa myös siihen tarkoitetussa hautomakoneessa.
Kanaemon hautomapuuhia ja tipuista huolehtimista on kuitenkin kiva päästä seuraamaan ihan luonnonmukaisella tavalla ja kanoille voi järjestää mukavia sekä rauhallisia munintapaikkoja kanalaan, jotta kanan oma haudontapuuha onnistuisi.
​Haudonta kestää 20-22 vuorokautta.

Picture
Jos tiput on haudottu hautomakoneessa, täytyy ne heti kuoriutumisen jälkeen siirtää lämpölampun alle. Mikäli kana on hautonut tiput itse, riittää emon sulkapeitteen suojissa yleensä tilaa kaikille tipuille, mutta viileässä kanalassa voidaan tällöinkin pitää vielä lämpölamppua lisänä, varsinkin jos tiput ovat kuoriutuneet aikaisin keväällä.

Pikkutipuja ja niiden emoa kannattaa pitää aluksi kanalassa erillisessä häkissä tai aidatussa tilassa (myös katto) jotteivät parven muun kanat tai kukot pääse poikasiin käsiksi. Joskus ne saattavat olla arvaamattomia ihan pieniä poikasia kohtaan, koska ne ovat täysin uusia tulokkaita kanalan ryhmässä. Olisi kuitenkin hyvä, että pikkutiput pääsevät mahdollisimman pian normaaliin kanalaympäristöön näkemään parven muut jäsenet ja kuulemaan niiden ääntelyt.
Näin myös kotiutuminen kanalaan sujuu helpoimmin.
​
Picture
1.3-1.6 on vuosittain kanojen ulkonapitokielto voimassa muuttolintujen tuoman tautivaaran vuoksi. Muulloin kanoja voi pitää omassa pihapiirissä vapaanakin näin halutessaan. Kanat poistuvat yleensä noin 40-50metrin päähän kanalasta pisimmillään, eli ne eivät ole niin sanotusti mikään karkaileva eläinlaji.
Petoeläinten aiheuttamasta uhasta kannattaa kuitenkin olla tietoinen ja mikäli pitää kanoja aidatussa tilassa, täytyy siinä aina olla myös verkkokatto, jottei paikka ole kanahaukalle oiva lounastarjotin. Ketut ja kärpät kannattaa myös huomioida kun verkottaa kana-aitausta tai pitää kanoja vapaana. Naapuruston on hyvä myös tietää kanaharrastuksesta siksikin, että omat koirat ja kissat osataan pitää poissa kanaperheen piha-alueelta.
Monet koirat (ja jopa kissatkin) tottuvat oman perheen kanoihin ja antavat niiden kuljeksi vapaasti niitä häiritsemättä, mutta useissa muissa eläimissä pihalla tepasteleva tipuparvi herättää kyllä helposti metsästysvaiston.
Picture
Vaikka muutamia asioita täytyy olla mietittynä ennen kesäkanalan perustamista, niin se on erittäin opettavaista, rentouttavaa ja kivaa ajanvietettä kaikenikäisille.
Kanalan touhuja seuratessa aika unohtuu ja hetki jos toinenkin vierähtää mukavassa seurassa. Sitäpaitsi mikään lettu tai pannukakku  ei maistu niin herkulliselta kuin omista munista paistettu.

Kanalan rakentamiseen ja kaikkeen muuhun kana-informaatioon suosittelen lämpimästi Kirsti Hassisen kirjaa: Omat kanat, Omat munat/Pihakanalan perustaminen
0 Comments



Leave a Reply.

    Vanhat blogijulkaisut

    March 2020
    August 2019
    June 2019
    January 2019
    November 2018
    June 2018
    February 2018
    November 2017
    September 2017
    June 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017

© 2017-2019 Livefarmi
  • Etusivu
  • UUTISET
  • KANALA
  • TALLI
  • ELÄINVIERAILUT
  • EMÄNNÄN PALSTA
  • ISÄNNÄN PALSTA
  • OTA YHTEYTTÄ